divendres, 7 d’octubre del 2011

Joan Brossa i La Forest d’Arana

Crònica de Mataró
Dijous, 26 de maig de 1994
Cultura Suplement


Llibres de curs legal

Joan Brossa i La Forest d’Arana
Albert Calls i Xart

Fa dues setmanes es van presentar a la Virreina, a Barcelona, dos llibres editats per La Forest d’Arana, segell editorial valencià que amb aquests ha fet el salt de publicar acurats opuscles literaris (plaquets) a voluminosos llibres.

La Forest d’Arana està coordinada per Francesc Collado, Pere Bessó i Manel J. Romero, i distribueixen els seus productes els mataronins de Liber Europea Distribucions (LED).

Els dos llibres presentats que tenen el poeta Joan Brossa com a epicentre són:

-      Passat Festes, un singular homenatge literari que aplega un bon feix d’escriptors d’arreu dels països Catalans, que amb les seves creacions literàries (o poemes visuals) homenatgen l’escriptor barceloní.
-        Joan Brossa. Col·lecció de textos crítics i de reconeixement envers l’obra i el personatge, un tom que aplega un interessant recull d’estudis sobre Brossa,. En aquest cas, el llibre és una forta aposta (pel seu gruix, el seu contingut i l’excel·lent edició de tapa dura i amb il·lustracions fotogràfiques).

Al voltant de La Forest d’Arana es generen un seguit d’activitats. Per una banda les tertúlies que han donat a conèixer obres inèdites de poetes novells, consagrats i traduccions de clàssics. Per l’altra, el premi de poesia, que no té dotació econòmica però suposa la publicació en la seva col·lecció i l’editorial, que ja ha passat de la quarantena de títols editats.

Pel que fa a l’editorial, un dels projectes nous interessants és La sibil·la d’Arana, un espai dedicat a la crítica literària i concretat en quadernets de 32pàgines, relligades amb llom. Entre d’altres títols ja han tret un número 0 dedicat a Edgard Allan Poe i un número 1 dedicat a Joan Fuster.

La Forest d’Arana és un exemple de l’activa “militància editorial” dels valencians per promoure la creació literària en llengua catalana. Cal celebrar doncs que ara LED faciliti la seva distribució i apropament al públic.

1 comentari: